Egy a szívünk Budapest videoklip készítésének rövid története

Vártunk és vártunk. Már megvoltak a tervek, az ötletek, másodpercre lebontva mikor hova milyen snittet képzelünk el.

Így kezdődött Bujtás Ervin Egy a szívünk Budapest című dalához készített videóklipünk története.

De az időjárás csak nem akart kedvezni nekünk. Este még összepakoltam a felszerelést, hogy akkor holnap hajnalban felkelek és elindulok Budapestre napfelkeltés képeket csinálni a videóhoz.

Esett. Így ez is elmaradt, még szerencse.

Az első ötlet egy stop motion videóklip elkészítése volt, mivel egész egyszerűen nem volt videókameránk. Nem ezen a vonalon mozgunk, így nem is voltunk felkészülve arra az eshetőségre, hogy mozgóképet gyártsunk.

Viszont a stop motion megadta volna ezt a lehetőséget csak sok-sok fénykép segítségével.

Végül a kivitelezés idejének szűkössége miatt el kellett vetnünk ezt a lehetőséget és szerencsére kaptunk kölcsön egy videóképes masinát a felvételkészítés előtt egy nappal.

Mivel a stop motion klipnél kissé más lehetőségeink lettek volna bizonyos snitteknél, így a forgatás előtti napon a videó elejének és végének az ötlete volt a fejünkben, a többi snitt elkészítésének csak a helyét írtuk fel, hogy hol akarjuk ezeket leforgatni.

És akkor ennyi, alig van szufla az akkuban…

Elérkezett a forgatás napja. Az első helyszín munkálatai után “áteveztünk” a Vigadó térre, hogy az introhoz elkészítsük a vágóképeket. Pontosan kettő snitt után elkezdett az akku jel pirosan villogni, hogy lassan meg fog pihenni. Nekünk pedig még lett volna hátra 4 helyszínünk és jópár jelenetünk amit aznap le akartunk forgatni.

A teljesen feltöltött akku szimbólum és a lemerült között körülbelül 10 percnyi jelenetet ha fel tudtunk venni, sajnos utóbb kiderült, hogy nem teljesen jeleníti meg jól a kamera a töltöttségi szintet.

Innentől kezdve spórolósra vettük a figurát, minden jelenetet elpróbáltunk, aztán forgott a felvétel. Egyszer.

A legelső leforgatott jelenetnek jónak kellett lennie. Kihívás volt, kis lcd kijelzőn fókuszt állítani kis mélységélesség mellett vakító napfényben.

Lemerült.

Az első napon vettük fel az utolsó, pezsgőzős jelenetet, szénsavas szőlőlével. Amit a videóban láthattok snitt az vágás nélküli legelső egyedi jelenet, ugyanis annyit sikerült felvenni. Próba, majd forog a kamera és … lemerült.

A második nap

Már teljesen feltöltött akkuval (sikerült elkérni az akkutöltőt :D) vágtunk neki a második napnak, ami termékenyebbnek bizonyult az elsőnél, érthető okból, nem kellett spórolni a felvételekkel, bár már megszokásból is sikerült az első vagy második lehetőségre meglőni az adott hangulathoz a legjobb felvételt.

A videóklip elkészítése során szinte az összes jelenetet amit lőttünk felhasználtuk, sokszor csak úgy spontán bekapcsoltam az akciókamerát is egy-egy vágóképért, ami szerkesztésnél jól is jött, változatosabbá és hangulatosabbá tudtuk tenni a jeleneteket.

Az alap koncepció és a történet lényege az volt, hogy egy Budapesten kiránduló személy szemszögéből, konkrétan Zsuzsiéból legyenek bemutatva a város legjellemzőbb helyei amit mindenképp érdemes felkeresni, főleg a nyári szezonban.

Végül 29,5 kilométer gyaloglással a hátunk mögött elvégeztük a felvételkészítés munkálatait.

A vágást még aznap este megcsináltam, mondhatni benne volt a boogie a lábamban, így másnapra csak a fényelés maradt.

Megküzdöttünk a technikával, voltak nehézségek és mozgókép készítésben amatőr felszerelés ellenére bízom benne, hogy a videó és a zene kiegészíti egymás hangulatát és visszaadja azt az érzést, amit ki akartunk fejezni a filmmel.

Végső soron a filmes tapasztalat és a videó technika hiánya miatt maradunk a fotónál, de egy idő múlva valószínű a mozgókép készítés is az életünk része lesz.

Véleményeket szívesen fogadunk a Zgalantai Photo facebook oldalán.